lauantai 1. lokakuuta 2016

Esittelyssä kesän varsalauman kotiinjääneet

Eräässä aikaisemmassa postauksessa mainitsin EJ-topikin jonka ansiosta meille syntyi valtava kasa varsoja. Nyt vihdoin ja viimein olen saanut aikaiseksi sivut meille suoraan jääneille varsoille ja ajattelin tässä tekaista niistä pienen esittelyn. Mukana on sekä "tätä verilinjaa/suvun pituutta tarvitaan lisää" -varsoja että sukuhelmiä. Monta mielenkiintoista hevosta EJ-topikista jäi myös käyttämättä, sillä hukuin jo erittäin tehokkaasti tämänkin määrän alle.

Mutta mennäänpä itse varsoihin, verilinja kerrallaan.


Puolalaisia päätyi talliin tällä kertaa vain kaksi kappaletta. Puolalaisten tilanne tallissa on varsin hyvä, joskin erityisesti kahden sukupolven omaavia oreja pitäisi hankkia sillä niitä ei vieläkään ole yhtään. Haussa oli toki kahden sukupolven ori, mutta kaksipolvisesta varsasta tuli sitten kuitenkin tamma: Phantasy al Qismat. Toinen kotiin jäänyt puolalainen on kolmepolvinen tamma Agata al Qismat, joka on yhdistelmänä emän puolelta omaa kasvatusta ja isän puolelta jo lopettaneen Christan kasvatusta (en edes yritä kirjoittaa sen tallin nimeä ulkomuistista...). Christan Trze -kasvatteja pyörii kyllä arabipiireissä melkoisesti, mutta meille niitä ei koskaan päätynyt. Taisi olla kyseisen tallin aika sitä aikaa, kun itse pidin hiljaiseloa arabeista. Onneksi näitä hevosia saa kuitenkin muualta omiin sukulinjoihinsa. Muistan Christan tehneen lopettaessaan topikin jossa sanoi olevan ok että hänen hevosistaan otetaan kasvatteja ja muutamaa silloin taisin suunnitellakin, mutta en sitten laiskuuttani saanut aikaan.


Venäläisten tilanne tallissa on jo melkoisen hyvä, sillä sain evm-sukuisten kantaa lisättyä Alegren kautta aiemmin kesällä. Topikissa etsintälistalla oli yksipolvinen ori, jota pidinkin oikeastaan yhtenä tärkeimmistä toteutettavista. Toteutuihan se, tosin ei omana kasvattina vaan tilausvarsana Kultahuiskusta: KH Serafim. Parempi ehkä näin, helpompi sitten jatkaa kasvatusta kun tallissa on täysin ulkopuolista sukulinjaa. Toisena venäläisvarsana kotiin jäi tamma Shura al Qismat najyalaisesta isästä ja ioniclaisesta emästä.


Egyptiläisiä jäikin sitten hieman laajemmalla sukuhaitarilla. Desert Wardah al Qismat edustaa yksipolvisten miehisempää osapuolta ja Maghira al Qismat sitä kauniimpaa. Minulle on päätynyt Maghiran emästä talliin kaksi orivarsaa ja tammasta on tullut haaveiltua jo pidempään.

Kolmea sukupolvea edustaa Hadi Badiyat al Qismat sekä Raqeem al Qismat. Myöskin kolmepolvisiin kuuluu Nasraa al Qismat, joka on leasingvarsa meidän orista ja ulkopuolisesta tammasta.

Viimeisenä egyptiläisenä tilausvarsa meidän orista ja ulkopuolisesta tammasta: Ghalia Bayan al Angren. Tammassa yhdistyy mukavasti sekä suomalainen että amerikkalainen kasvatustyö.


Sitten päästäänkin lempiaiheeseeni eli domesticeihin. Lauma osoittaakin aika hyvin kiinnostukseni kohteen eli pitkät suvut.

Kaksipolvisen Dhakiy al Qismatin kanssa oli aika ongelma päättää sukupuoli, sillä sekä isä- että emälinja ovat minulle mielenkiintoisia. Päädyin kuitenkin oriin, sillä emästä saan tammavarsan koska tahansa.

Tämä varsalauma on tuntunut olevan orien juhlaa ja se näkyy varsinkin pitkäsukuisissa. Neljästä pitkäsukuisesta kolme päätyikin oreiksi. Sariyah al Qismatin isä on ollut jo pitkään "pakko käyttää" -orien listalla lähinnä isänsä Flammarionin vuoksi. Kyseistä oria ei juuri suvuissa näy ja onko mikään ihme, sillä ainakin VRL:n tietojen mukaan orilla on vain yksi orijälkeläinen. Tässä vaiheessa kun tallista alkaa löytyä kaikkea mahdollista, alan olla erityisen kiinnostunut niistä nimistä jotka eivät ihan joka päivä tule suvuissa vastaan, oli se sitten omien tai muiden hevosten suvuissa.

Paladin al Qismat roikkui pitkään myyntiin-ei myyntiin -rajalla mutta päätyi lopulta jäämään talliin. Magnum Arabiansin hevosia on erinäisistä syistä meidän hevosten suvuissa aika vähän, joten tästä orista saa hieman mukavaa lisää pitkäsukuisten joukkoon.

Hazeem al Qismat on se tämän varsalauman todellinen aarre. En edes muista enää mistä päädyin orin isän sivuille, mutta hetken ihmeteltyäni tajusin ettei kyseisen orin isälinjasta ole tällä hetkellä liikkeellä hevosia käytännössä ollenkaan. Ori itse oli kuollut jo vuonna 2014, mutta lähestyin silti orin omistaja sähköpostilla ja kyselin mahdollisuutta varsaan joka olisi syntynyt orin ollessa elossa. Onnekseni tämä sopi ja näin saatiin tämäkin isälinja vielä henkiin!

Viimeisenä vielä se ainoa tamma, Paraatiponien kasvatti Onyeka, joka edustaa vahvaa ulkomaalaissukua. Tästä on hyvä lähteä yhdistelemään suomalaisiin pitkiin sukuihin.


Tällaista tällä kertaa. Vielä on hienoja varsoja kotia vailla, viekäähän mukananne! AHAC-linkit eivät toistaiseksi toimi kyseisen yhdistyksen sivumuutoksen vuoksi, mutta kunhan saan itseäni niskasta kiinni niin jatkan hevosten rekisteröintiä ja hoidan nämäkin kuntoon. Sivuista ei tällä hetkellä tosin olisi edes hyötyä, sillä tulosten lisääminen tietokantaan on vielä kesken ja monelta hevoselta puuttuu satoja pisteitä tiedoistaan.

Arabifoorumille kirjoittelinkin jo että sivujen muuton vuoksi foorumilla ollut vanha AHAC-opas on täysin käyttökelvoton. Uusi on tulossa, mutta millä aikataululla, sitä en tiedä. Kunhan selviän omien hevosteni rekisteröinnistä, niin voin alkaa harkita uuden oppaan kasaamista.

Ei kommentteja: