perjantai 30. lokakuuta 2009

Näyttelyiden & kantakirjojen tuomaroinnit

Jonkin aikaa sitten hevoskantakirjasta saapuivat tulokset, ja hevostallinetin harvinaisten topikissa Heidi M ihmetteli tuomareiden rakennetuntemusta. Paikalle saapuu itse hevoskantakirjan ylläpitäjä, ja toteaa: "Varmasti paremmin kuin sinä, sillä he ovat sentään hakeneet hommaan! Tosiaan juu, ei kannata vikistä tosta ktk palkinnosta, tuomarit tuomaroi eri tavalla ja pitää erityyppisistä hevosista." Siis mitä ihmettä?

Rakennetuomarin työ vaatii paljon rakennetuntemusta silloin, kun kyseessä ei ole vain yhden tai kahden rodun tuomarointi. Hevoskantakirjassahan käy noita harvinaisempienkin rotujen edustajia, ja esim. ahalteket saattavat muhkuihin suomenhevosiin tottuneesta näyttää järkyttäviltä luukasoilta (näin äärimmäistä ilmaisua käyttääksemme). Tottakai tuomaroidessa tuomarin oma mieltymys vaikuttaa tuloksiin, siitä ei päästä minnekään. Kyse onkin siitä, ettei tuomarin makuasia saa vaikuttaa liiaksi.

Rakennearvostelussa ideana on arvostella hevonen oman rotunsa edustajana eikä niin, että mikä nyt sattuu itsestä nätiltä näyttämään. Esimerkiksi hevosmaailma.netistä löytyy lähes joka rodusta rakennekuvaukset, ja jos kielitaitoa löytyy niin netistä niitä saa lisää. Jos ei omaa taitoa arvostella hevoset rodun rakennemääritteiden mukaan, ei tuomariksi kannata ruveta. Tai ehkä puoliveriharrastajien on parempi pysyä peeveiden parissa, ja jättää epämääräisten rimpuloiden arvostelu niille, jotka homman osaavat.


Toisena aiheena kommenttia Latun blogista löytyneeseen tekstiin PKK:sta. Itse en seuraa PKK:n toimia sen enempää, kuin mitä nyt muutamaa piirrettyä poniani luokkiin ilmoittelen. Tekstissä tulee kuitenkin esille juuri sama seikka, mitä ylempänä käsittelin: "Tuomarit ovat taitamattomia, minusta ja tuomarikollegastani täysin hyvärunkoista hevosta kutsuttiin liian pitkärunkoiseksi, ahaltekinhevosista sanotaan että liian niukasti jouhta ja sairaalloisen laiha. Työsuuntaisesta suokista tulee että liian raskas." Eihän sitä tekkeä kuulukaan verrata puoliverisiin tai työsuuntaista raskaampirakenteista suomenhevosta sirompaan ratsutyypin edustajaan.


Ei voi kuin ihmetellä, eikö virtuaalimaailmasta todellakaan löydy rotutuntemusta omaavia ihmisiä, tai edes niitä jotka viitsivät vaivautua ottamaan rodusta selvää ennen arvostelua.

Jos tätä blogia nyt joku sattuu lukemaan niin tiedoksi: ei, en tiedä rakenteista paremmin kuin muut, eikä minulla ole aikaa ottaa taakakseni tuomarin tehtäviä.

Ei kommentteja: