torstai 14. huhtikuuta 2011

Päivityksiä ja uusia tuulia

Viimein olen saanut Qismatin päivitettyä ainakin luullakseni kokonaan. Hevosten kisakalenterit ovat lähestulkoon kunnossa, muutamia KRJ-kilpailuja saattaa osalta puuttua. Kasvattilistatkin ovat kunnossa sekä myös hevoslistaukset. Pientä hienosäätöäkin on tullut tehtyä sinne ja tänne.

Meidän hevoset alkavat olla aika hyvin rekisterissä, parisenkymmentä tosin vielä odottelee rekisteröintiä. Pyrin päivittämään hevosten tunnukset niiden sivuille heti kuin mahdollista, mutta jos sitä ei hevosen sivuilla ole niin kannattaa vilkaista tunnukseltani VRL-00555

Tämä siis myös kasvattiemme omistajille vinkiksi, rekisteröikääpä ne meidän kasvatit. Niitä on kovin vähän rekisterissä.

Tällä hetkellä meillä on myynnissä viisi kappaletta vanhempia kasvatteja. Näitä aion kaupata hevostalli.netiin suunnitteilla olevassa topikissa tässä lähiaikoina. Pari helmeä siellä on, joiden en edes odota jäävän roikkumaan, mutta toivon mukaan kaikki löytävät hyvän kodin. Shamisin suhteen olen vieläkin hieman kahden vaiheilla, kovin tekisi mieli jättää tamma kotiin.

Kevät on jo pitkällä, mutta meidän kevätvarsat ovat vieläkin hyvin alkuvaiheessa jopa suunnittelun osalta. Tarkoituksena onkin pistää htnettiin kunnon monitoimitopic, jossa tulee etsittyä sulhoja tammoille. En ole mitenkään suunnitellut kevätvarsoja sen enempää, kuin että suurimmaksi osaksi tulemme käyttämään ulkopuolisia oreja. Tammat valitaankin sitten oritarjonnan mukaan.

Kevät tulee tuomaan myös surullisempia uutisia, sillä tallin domestickantaa tullaan karsimaan. Vanhemmat hevoset poistuvat taivaslaitumille. Vielä en ole ehtinyt tähän hommaan käymään käsiksi, mutta tulen tänne blogiin kirjoittamaan viestin poistuvista hevosista, jos joku vaikka tahtoo vielä jälkeläisen jostakin.Mutta se siitä, nyt on aika paneutua tämän viestin suurimpaan asiaan eli muutokseen!

Qismatiin on tänä vuonna tulossa aika suuri muutos, nimittäin lisää kasvatusrotuja! Jotkut tarkkasilmäiset ovat jo saattaneet bongata sivuille ilmestyneen muiden rotujen kasvattiliitteen QI ja ensimmäisen nsh-kasvattimme. Pari kertaa olen tainnut jopa asiasta arabikasvattajien topikissa puhella, mutta nyt on viimein aika tarttua tuumasta toimeen.

Kasvatettavaksi otettavat rodut ovat angloarabialainen täysiverinen, quarab ja national show horse. Tallin pääpainotus on edelleen arabeissa, joten näiden rotujen lukumäärän ainakin toivon pysyvän pienenä.

Angloarabit liittyvät joukkoon pääasiassa kenttäpainotteisina. Meillä on jo jonkin aikaa ollut kenttäpainotteinen arabiori Hamid, jonka kohtaloa olen pohdiskellut. Yhden kenttähevosen kilpailuttamisen motivaatio on aika olematon, kun ei minulla ole edes muissa talleissani yhtään kenttäpainotteisia hevosia. Toivonkin anglojen tuovan ratkaisun tähän ongelmaani. Vielä en osaa sanoa, tuleeko meiltä löytymään muun painotteisia angloja.

Quarab on rotu, jota olen hiljaa ihastellut jo jonkin aikaa. Dalekissa minulla on kasa quartereita ja jopa yksi quarab, joka on nyt siirtynyt Qismatiin. Quarabit tulevat olemaan pääasiassa westernpainotteisia. Näiden hevosten suhteen en tiedä, päästäänkö Suomen puolella kilpailemaan ollenkaan (aiheesta tulossa teksti varsinaiseen blogiini, lukekaa sieltä miksi).

National show horset ovatkin sitten jännä juttu. Pitkään en rodusta pitänyt yhtään, mutta vähitellen nekin ovat alkaneet käydä mielenkiintoisiksi - johtunee ehkä ystäväni Jasnyn vaikutuksesta. Hän pyörittää Hawa gaited horsesia, josta meille liikenikin jo yksi kasvatti. National show horset tulevat olemaan askellaji- ja saddleseatpainotteisia. Näiden kanssa kilpaillaan vahvasti myös ARJ:n kilpailuissa.


Tästä päästäänkin hyvin aiheeseen ARJ ja saddleseat. Tarkoituksenani oli pysytellä täysin erossa ARJ:n saddleseat-touhusta, johtuen siitäkin että aikaisemmin meillä on ollut vain kaksi kappaletta saddleseatkelpoisia hevosia. National show horsejen myötä tämä määrä tulee kuitenkin lisääntymään, joten tästä lähtien meillä pääsee järjestyslistalle myös ARJ:n alaiset kilpailut! Saddleseat-arabien määräkin on vähitellen kasvussa.

Kilpailuista voisinkin tuumailla sen verran, että niitä on edelleen tarkoituksena järjestää. Ainakin KRJ-kisat ja ARJ-kisat ovat tässä suunnitteilla, todennäköisesti myös ERJ:n alaiset kilpailut. NJ-näyttelyt ovat pohdinta-asteella, meillä kun ei oikein ole näyttelykelpoisia hevosia. Voisihan niitä toki muiden arabien omistajien iloksi järjestää, sillä näyttelyiden järjestäminen on oikeastaan ihan kivaa puuhaa.

Eipä kilpailuaihe vielä päättynyt. National show horsejen myötä olen päättänyt ruveta tutustumaan myös ulkomaiseen ASSAan, meidän Hawa-kasvatti kun on siellä jo hieman kilpaillut. Ensin täytyy kuitenkin koota sopivat hevoset kasaan.
AHACssa kilpaileminen on jäänyt todella pahasti väliin viime aikoina, itse asiassa tänä vuonna en ole osallistunut yhteenkään showhun. Kisalista on aivan karmeassa kunnossa, suorastaan hirvittää käydä sen kimppuun. Pitäisi kehittää joku toimivampi systeemi sen päivittämiseen, nykyään siihen menee niin paljon aikaa että en sitä mielelläni tee. Tarkoituksena olisi kuitenkin saada se kuntoon vielä tämän viikon aikana, jotta päästään taas jatkamaan kilpailua.


Tulihan tässä hyvin harhauduttua aiheesta. Tarkoituksena olisi siis liittää myös hevosten ostoa tuohon suunnitteilla olevaan htnet-topikkiin. Muutaman tuonnin aion joka rodusta kehittää, mutta tahdon myös pari suvullista kun niitäkin on pari jo tallissa valmiina.

Mietintäasteella on myös se, että otetaanko talliin quartereita, saddlebredeja ja englannintäysiverisiä. Toisaalta se olisi ihan järkevää, kun niitä tarvitaan meillä kasvatettavien rotujen jalostukseen, mutta toisaalta taas... Asiaa täytyy pohtia.

Ei kommentteja: