torstai 9. kesäkuuta 2016

Hevosten värijakauma

Hieman eloa tähänkin blogiin!

Pohdiskelin tuossa itsekseni hevosten sivuja päivitellessä aihetta arabialaisten värit. Kasasinpa sitten ihan vain huvin vuoksi listan siitä, että minkä värisiä hevosia meiltä löytyy ja kuinka monta. Eri värien kokonaismäärät on jaoteltu vielä sukupuolten ja verilinjojen mukaisesti.

Tekstin kirjoittamishetkellä hevosia on yhteensä 169, joista domesticeja 67, egyptiläisiä 57, puolalaisia 32 ja venäläisiä 13.

Kimo - 74
--- joista oreja 35kpl, tammoja 39kpl
--- joista DOM 21kpl, SEA 32kpl, PPA 15kpl, SRA 6kpl
--- joista pohjavärinä
---- musta 6kpl, rautias 13kpl, ruunikko 16kpl, ei määritetty 39kpl

Musta - 11
--- joista oreja 6kpl, tammoja 5kpl
--- joista DOM 3kpl, SEA 7kpl, PPA 1kpl

Rautias - 28
--- joista oreja 9kpl, tammoja 19kpl
--- joista DOM 14kpl, SEA 6kpl, PPA 4kpl, SRA 4kpl

Ruunikko - 54
--- joista oreja 23kpl, tammoja 31kpl
--- joista DOM 28kpl, SEA 11kpl, PPA 12kpl, SRA 3kpl

Ruunikko sabino - 2kpl
--- joista oreja 1kpl, tammoja 1kpl
--- joista DOM 1kpl, SEA 1kpl


Että sellaista meillä. Eipä tämä jako tosiaan yllättänyt yhtään, sillä kimoja riittää. Hieman harmittaa että noin monella on pohjaväri määrittämättä, mutta minkäs teet jos niitä ei ole vanhemmillekaan määritetty eikä lähisuvusta voi päätellä pohjaväriä.

Jos jaksaisin, määrittelisin vielä sukat ja päämerkitkin erikseen, mutta sekosin tämänkin listan kanssa laskuissa jo niin usein että jääkööt se odottelemaan sitä kun seuraavan kerran tekee mieli tehdä epämääräisiä listauksia.

2 kommenttia:

Sirpa kirjoitti...

Nämä väritilastot ovat kivoja, varsinkin jos niitä harrastavat muutkin kuin vain minä :)
Hyvin realistisilta nuo Qismatin arabien värit vaikuttavat, luulisin. Samankaltaisia lukemia meilläkin on ollut Ionicissa, tosin arabien väritilastoja ei ole meillä laskettu aikoihin. Vuodelta 2009 oli viimeisin mitä löysin blogista... Pitäisi varmaan taas tehdä itsekin.

TK kirjoitti...

Veikkaisin myös että meidän hevosten väritilastot vastaavat aika hyvin reaalimaailman tilannetta. Ihan jo senkin takia, että tottahan sitä helposti tekee sen värisiä hevosia mille helpoimmin löytyy kuvia! Kyllä mulla olis talli täynnä varsinkin rautiaita sabinoja jos vaan kuvia riittäisi, mutta jostain kumman syystä kimojen kanssa sitä kuvaongelmaa ei ole. :D