tiistai 11. heinäkuuta 2017

Arabianhevonen ja erikoisaskellajit

Olen harrastanut arabianhevosia virtuaalisesti jo vuosikausia, mutta vasta jokin aikaa sitten törmäsin tämän blogipostauksen aiheeseen enkä voi ymmärtää miten en ole tätä aiemmin huomannut. Postauksen aiheena on siis arabianhevonen ja taipumus erikoisaskellajeihin.

Askellajithan jakautuvat perusaskellajeihin ja erikoisaskellajeihin. Perusaskellajeihin kuuluvat käynti, ravi ja laukka ja ne löytyvät lähes jokaiselta hevosrodulta. Erikoisaskellajit taas ovat askellajeja, jotka ovat ominaisia tietylle rodulle tai roduille - tunnetuimpana esimerkkinä islanninhevosen töltti ja passi. En nyt mene askellajeihin sen enempää, mutta erikoisaskellajeihin voi paremmin tutustua ARJ:n sivuilla. Tässä kuitenkin lyhyesti wikipediasta pöllittynä englanniksi kuvaukset niistä askellajeista, joista tässä postauksessa puhutaan:

"The rack is also a four-beat gait, but with equal intervals between each footfall, making it a smooth gait to ride. In the show ring, the gait is performed with speed and action, appearing unrestrained." (lähde)
 "This is a four-beat gait with the same footfall pattern as a regular, or flat, walk, but significantly faster. While a horse performing a flat walk moves at 4 to 8 miles per hour (6.4 to 12.9 kilometres per hour), the running walk allows the same horse to travel at 10 to 20 miles per hour (16 to 32 kilometres per hour). In the running walk, the horse's rear feet overstep the prints of its front feet by 6 to 18 inches (15 to 46 centimetres), with a longer overstep being more prized in the Tennessee Walking Horse breed. While performing the running walk, the horse nods its head in rhythm with its gait." (lähde)

Voisi helposti kuvitella homman olevan yksinkertaista, että on kourallinen rotuja joilla on erikoisaskellajeja ja sitten on ne kaikki muut, joilla niitä ei ole. Asia on kuitenkin toisin. Monella "perusaskellajirodulla" itse asiassa on välillä reilustikin luontaista taipumusta johonkin erikoisaskellajiin, esiintyyhän suomenhevosillakin tölttiä. Nyt kuitenkin keskitytään arabeihin ja niiden erikoisaskellajeihin.

Olen viime päivinä lukenut paljon tietoa aiheesta ja tiedot keskittyvät lähinnä netin foorumeilla käytyihin keskusteluihin. Nettikeskusteluista löytyvistä tiedoista voidaan aina olla montaa mieltä, mutta arabiväki tuntuu keskusteluissa yleensä tietävän mistä puhuu ja tarjolla on jopa kuvamateriaalia! Olen tähän postaukseen törkeästi pöllinyt netistä kuvia, lynkatkaa minut vapaasti.Ennen muinoin, siis reilusti yli sata vuotta sitten erikoisaskellajeja esittävät arabianhevoset olivat arkipäivää. Gaited-hevoset olivat niitä "ultimate riding horseja" ja pelkkää ravia esittävät hevoset koettiin lähinnä tavallisiksi. Jossain vaiheessa ajatusmaailma kuitenkin muuttui ja erikoisaskellajeja alettiin jalostaa ja kouluttaa pois arabianhevosista sekä vahvistaa ravia. Silti nykypäivänäkin on mahdollista törmätä 'gaited arabian' -hevosiin, jotka esittävät luontaisesti erikoisaskellajeja. Nykyäänkin taipumusta kitketään vahvasti hevosen koulutusvaiheessa, mutta toisaalta nykypäivän harrastajat alkavat entistä enemmän olla - näin suomalaisittain ilmaistuna - puskailijatyyppiä, joten voi olla että arvostus arabialaisen erikoisaskellajeja kohtaan vielä kohoaa.

Arabianhevoset ovat osanneet pääasiassa kahta eri erikoisaskellajia: rackia ja running walkia (jotkut kutsuvat myös ambleksi). Rack on askellaji johon arabeilla ei ole luontaista taipumusta, vaan se täytyy opettaa niille alusta asti. Ilmeisesti arabit kuitenkin omaksuvat rackin helposti. Monet Kellogg Studin hevosista itse asiassa olikin opetettu kulkemaan rackia.  Running walkia jotkut arabit sen sijaan tarjoavat luonnostaan, mutta monesti se kitketään kokonaan pois ratsutusvaiheessa.

Taipumus erikoisaskellajeihin periytyy, mutta ei ole selvää että miten. Taipumus ei ainakaan arabeilla periydy missään tietyssä sukulinjassa, mutta monesti hevosten suvuista löytyy Crabbet Studin hevosia. Erään foorumipostausteorian mukaan askellajit periytyisivät "the gaits tend to go from father to daughter and from dam to son." Postauksessa selvitettiin mistä erään hevosen askellajitaipumus olisi voinut periytyä, ja tällä kaavalla päästiin kuin päästiinkin erääseen tunnettuun askellajitaipumuksen omanneeseen hevoseen.

No entäs ne todisteet sitten? Taisin luvata netistä pöllittyjä kuvia joten tässä niitä sitten olisi. Esittelen muutamia historian hevosia, jotka ovat varmasti omanneet erikoisaskellajeja. Valitettavasti joudumme tyytymään kuviin ja kertomuksiin, sillä videoitua materiaalia ei juuri tunnu löytyvän.


Aloitetaanpa vaikka orista *Raseyn, yksi Kelloggin kantaoreista. *Raseyn oli nuorena esteratsu mutta ori tunnettiin myös viisikäyntisenä. Rackin lisäksi *Raseyn osasi slow gaitin. Onnistuin löytämään *Raseynista jopa videota, joten kuvien sijaan katsokaapa tätä! Koko videonkin voi katsoa jos kiinnostaa, se esittelee *Raseynin elämäntarinan lisäksi sen jälkeläisiä, mutta linkkasin videon kohtaan jossa ori näkyy ratsastettuna.Yksi monen gaited arabianin suvusta löytyvä nimi on *Raffles. Kuten *Raseyn, myös *Raffles oli Crabbet Arabian Studin kasvatti. *Raffles oli myöskin viisikäyntinen joidenkin lähteiden mukaan, mutta toisten lähteiden mukaan asiasta ei ole varmuutta. Taipumusta ori on periyttänyt joka tapauksessa.


Kelloggin kasvatti ja *Raseynin poika Ronek on yksi niistä hevosista, joille Kellloggissa opetettiin rack.Maynesboro Arabian Studin kasvatti Rabiyas oli myöskin viisikäyntinen. 
Rabiyasin isä Rahas on mainittu parissa paikassa mahdollisena gaitedina, mutta taipumusta on varmasti periytynyt myös emä Rabiyatilta. Ja katsokaapas tätä hevosta! Tämä menisi kuvien perusteella heittämällä läpi NSH:na ja melkeinpä jopa saddlebredina. Rabiyat ei ole missään mainittu varmasti viisikäyntiseksi, vaan sen on sanottu omaavan upean ravin.


Tätä postausta voisi jatkaa loputtomiin, mutta totuus on että aikomuksenani oli käyttää vapaapäivä ihan johonkin muuhun kuin googletteluun. Yksi hevonen on kuitenkin pakko esitellä, sillä se on varmasti tunnetuin ja menestynein gaited arabian ikinä: Bazleyd. Tämä viisikäyntinen ori kilpaili samanaikaisesti menestyksekkäästi arabiluokkien lisäksi myös saddlebredeja ja tennesseewalkereita vastaan. Ori sijoittui jopa kolmanneksi Saddlebred Championshipsissä ja pärjäsi running walkinsa kanssa mainiosti walkereita vastaan. Bazleydista kerrotaan myös eräässä kirjassa, joka täytynee lisätä lukulistalle. Kirja on You Kin Do It, Chile: (You Can Do It, Child) by Maxwell Dickinson ja googlettamalla löytyy jopa esikatseluversio, jossa Bazleydista pystyy lukemaan hyvin lisää.No entäs sitten näin virtuaalisesti ja ARJ:n näkökulmasta? Jos haluaa noudattaa erityistä realismia, on täysin mahdollista hommata itselleen viisikäyntinen arabi. Merkkaisin visiikäyntisen arabin verilinjaltaan englantilaiseksi, joka on virtuaalimaailman epävirallinen vastine Crabbetille. Toistaiseksi arabilla ei ole osallistumisoikeutta erikoisaskellajiluokkiin, mutta mikäli viisi- tai nelikäyntisiä arabeja alkaa ilmestyä niin kyllähän se sinne saadaan! Osallistumisoikeus tulisi toki vain 3-, 4- ja 5-käyntiluokkiin, sillä vaikka Bazleyd aikoinaan pärjäsikin walkereita vastaan niin nykypäivänä arabeilla ei olisi mitään mahdollisuuksia walkereiden ja saddlebredien luokissa.

(Saiskohan tässä lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, englantilaisia viisikäyntiarabeja....)

Ei kommentteja: