maanantai 3. heinäkuuta 2017

Arabiyhdistyksen rakentelua

Onhan tätä tullut vihjailtua enemmän ja vähemmän suoraan, mutta myönnettäköön nyt ihan virallisesti että olen kasaamassa pystyyn virtuaalista arabiyhdistystä. Pyörää ei kuitenkaan ryhdytä keksimään uudelleen joten herätän henkiin VAHYn, arabiyhdistyksen jonka juuret johtavat ainakin vuoteen 2001 jolloin VRL siirsi hevosten rekisteröimisvastuun rotuyhdistyksille. Viimeksi VAHY on ollut toiminnassa Elgwirin Eowynin pitämänä, mutta siitäkin on jo monen monta vuotta.

Aikanaan VAHYn toiminta on ollut hyvinkin kirjavaa. Yhdistys on muun muassa rekisteröinyt hevosia, järjestänyt kilpailuja, ylläpitänyt kasvattajalistojen lisäksi ori- ja tammalistoja sekä pyörittänyt laatuarvostelua. Niin kivalta kuin kaikki aktiivinen arabitoiminta kuulostaisikin, sitä ei ainakaan aluksi tulla näkemään. Minun ylläpitämäni VAHYn ensisijainen tarkoitus on toimia infopankkina. Sivuilta tulee löytymään mahdollisimman kattavasti tietoa arabianhevosten verilinjoista ja käyttötarkoituksista. Pyrin myös esittelemään arabiristeytysrotuja eikä kasvattajalistaustakaan sovi unohtaa. Haaveissa olisi saada järjestettyä edes sen verran toimintaa, että vuoteen saataisi mahdutettua ainakin yksi 'arabiviikko' jolloin yhdistys järjestäisi arabeille suunnattua kilpailutoimintaa. Saas nähdä miten käy.

Yhdistystä suunniteltiin tosissaan viimeksi arabiporukan ollessa aktiivinen, eli kolme vuotta sitten vuonna 2014. Sen jälkeen arabipiirit ovat hiljentyneet ja porukkaa on kadonnut kuka minnekin, osa suoraan lopettaneena ja osa muuten vaan kadonneena. Silloin yhdistys ei oikein kunnolla lähtenyt käyntiin, sillä kukaan ei halunnut suoraan ottaa vetovastuuta. En halunnut itsekään, sillä harrastamiseni on hyvin kausiaktiivista ja reaalielämän kiireistä riippuvaista enkä pysty suomaan edes ARJ:lle sitä kaikkea huomiota mitä haluaisin. Kuitenkin alkuvuodesta eräs harrastaja tuli Keskustan arabitopikissa kyselemään verilinjoista (varmaan se yleisin kysymys) ja harmittelin että olisipa jonnekin kasattu kunnolliset, oikein ajan kanssa mietityt verilinjainfot niin voisi vaan linkata sitä eikä kirjoittaa lyhyesti jotain pääpiirteitä ylös. Siitä se sitten lähti.

Nyt kun olen rakentanut yhdistystä lähes päivälleen neljä kuukautta, ajattelin että voisihan sitä jo vähitellen alkaa mainostaa. Rakentaminen on kuitenkin hidasta, sillä työpäivinä harvemmin riittää aikaa ja jaksamista virtuaalihevosille. Nytkin kirjoitan tätä sormet sauhuten, sillä ihan kohta pitäisi olla jo valmistautumassa iltavuoroon lähtöä varten. Ajanpuutteen vuoksi siis yhdistyksen rakentelu on hidasta, mutta pakko myöntää että myös arabiväen hiljaisuus laskee motivaatiota. Välillä sitä miettii että onko tästä sitten edes kenellekään mitään iloa, kun nykyisellään arabikeskustelu tuntuu täyttyvän minun viesteistäni eikä kysymyksiinkään meinaa riittää vastaajia.

Toisaalta lohduttaudun sillä, että ehkä yhdistys tulisi olemaan se juttu minkä avulla rotu saisi taas ihmisiä ympärilleen. Aina meuhkataan arabin olevan yleinen rotu, mutta minusta tuntuu että nykyisellään jopa saddlebredeja kasvattaa useampi ihminen kuin arabeja. Ehkä juuri kasvattajien vähenemisen vuoksi yhdistykselle on nyt suurempi tarve kuin koskaan ennen - kaikki se historia mikä kasvattajien mukana katoaa, ei tällä hetkellä ole kirjattuna ylös minnekään.

---

Sivuhuomautuksena, mikäli tiedät jotain arabien virtuaalihistoriasta niin ilmianna tietosi! Olen itse ollut kunnolla mukana arabipiireissä vasta vuodesta 2009 ja vaikka sitäkin ennen harrastin ja omistin virtuaalihevosia, en ollut tuolloin edes tietoinen hevostallinetistä tai yleisimmistä kasvattajista. Kunhan kaikki muu paitsi historiaosuus on tehty alan tosissani metsästämään infoa, mutta sitäkin ennen kaikki tieto otetaan vastaan.

Ei kommentteja: