sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Reaalitallin sudenkuopat

 Ihan vaivihkaa tuli vuosi täyteen Cascade Morgansin kanssa, sillä tallin ensimmäiset tiedostot on luotu heinäkuussa 2019. Tallihan oli todella pitkään "yleisöltä piilossa" ja onhan se edelleen keskeneräinen. Takana on kuitenkin jo vuosi harrastusta reaalitahtiin ja ongelmakohdat alkavat olla selvillä.

Tallia perustaessa ajattelin, että oma kärsimättömyyteni tulisi olemaan suurempi ongelma kuin se sitten onkaan. Elämäni on jo pitkään ollut sellaista, ettei aika ja jaksaminen riitä virtuaalihevosille samalla lailla kuin opiskeluaikoina. Siihen nähden reaalitahtiin liikkuva talli on ollut aivan mahtava idea! Saatan huomata miettiväni että voi hitsi kun tuollakaan varsalla ei ole ikuisuuteen tehty mitään kunnes tajuan, että aikaa on mennyt vain kuukausi ja varsakin on vasta kolmen kuukauden ikäinen. Välillä tunnen oloni kärsimättömäksi mutta se unohtuu pian, kun reaalielämä vie mennessään enkä ehdi edes ajatella morganeita.

Tietynlainen joustavuus reaaliajankulun kanssa toki puuttuu verrattuna ns tavallisiin virtuaalitalleihin, jossa voi olla aina kesä. Sain pari päivää sitten hirvittävän inspiraation alkaa väsätä varsakurssia kunnes tajusin, että kohtahan on lokakuu. Kiirettä pitäen tässä toki saisi kurssin aikaan marraskuulle, mutta siinä vaiheessa on jo kovin talvista. Inspiraatio lähti juuri kauniista syyskeleistä, joten lumiset maisemat eivät vielä houkuta. No, jos sitten vaikka ensi vuonna olisi ajoissa.

 

Tällä hetkellä suurimmaksi ongelmaksi on noussut hevosten ostaminen muilta. Tammoille olen löytänyt melko hyvin oreja, joiden omistajia ei haittaa odotella varsan sivuja pitkään. Ongelmat alkavatkin siinä vaiheessa, kun haluaisin ostaa kasvatin joltakulta muulta.

Ensimmäinen kasvattini saavuttaa kohta kuuden kuukauden iän ja tulee näin ollen vieroitusikään ja myyntiin. Realistisesti siis jos haluaisin ostaa varsan joltakulta muulta harrastajalta, sen tulisi olla syntynyt aikaisintaan keväällä. Mutta kuka sellaisia muka myy? Nehän ovat menneet kaupaksi jo aikapäiviä sitten. En myöskään viitsi mennä kyselemään varsoista että hei kiva heppa, voiko sen syntymäpäivää aikaistaa puolella vuodella?

Tilausvarsa voisi olla vaihtoehto, mutta toisaalta tässä on kyse tarinaprojektista. Haluan ensisijaisesti hevosia joilla on jotain tarinaa. Lisäksi morganien suvut ovat niin sisäsiittoisia, että vielä en ole törmännyt sellaisiin hevosiin joista olisi ihan pakko saada varsa talliin (oikeasti, joka hiton pitkä suku on täynnä arcadia-hevosia).

Pitkään pohdittuani päädyin nyt tällaiseen ratkaisuun: Hevosen syntymäpäivä on mitä on, säätelen ikääntymistä miten sattuu siihen asti että hevonen on "virallisesti" tallissa ja siitä jatketaan reaalisti. Esimerkkinä juuri ostamani, tämän postauksen kirjoitushetkellä vielä sivuton varsa. Se on syntynyt syyskuun alussa, mutta taiteilen sen ikääntymisen kanssa niin että se on talliin tullessa kolmen vuoden ikäinen ja siitä jatketaan reaalisti.


Morganien suvuista avauduinkin jo riittävästi aikaisemmin. Tässä postauksessa pohdin, ottaisiko Wolf Creekiin morganeja ja jalostelisi itse arcadiavapaita pitkiä sukuja. Tartuinkin lopulta tuumasta toimeen ja toin jo ranchille tuontisukuisia morganeja (sekä kaivoin pari vanhasukuista pölykasan alta). Vielä on paljon tehtävää, mutta kevääseen on onneksi vielä aikaa ja silloin pitäisi saada pitkäsukuinen tamma astutettua. 

Sopivansukuisten orien löytymisongelmien vuoksi olenkin jo tehnyt ratkaisuja. Päätän keväällä mitkä tammat astutetaan ja alan etsiä oreja. Tarinasisällössä kaikki suunnitellut tammat ovat tiineenä vaikka itse oria ei olisi vielä löytynyt. Tämä antaa hieman pelivaraa noiden vaikeasukuisten kanssa ja näin toimin itse asiassa parhaillaan kahden tamman kanssa. Ja kuten sanottu, tässä on vielä ruhtinaallisesti aikaa kasvatella itse puolisot tammoille ennen ensi kevään varsomisia.


Ongelmia huomasin myös siinä, kun päätin alkaa osallistua näyttelyihin. NJ on melko tunnettu siitä että tulokset näyttelyistä tulevat "sitten joskus", harvemmin ainakaan näyttelypäivänä. Joskus olisi kiva pystyä kirjoittamaan tapahtumasta päiväkirjamerkintä juuri sinä päivänä, mutta onneksi bloggerin kanssakin pystyy säätämään postausten julkaisupäivämääriä.

Ei kommentteja: