sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Kadonnutta hevosta metsästämässä

Tämä teksti käsittelee kadonneita hevosia tietysti arabien merkeissä, sillä niiden kanssa harrastan eniten vanhoja nimiä ja pitkiä sukuja.


Laiskana ihmisenä merkitsen myös pitkäsukuisten hevosteni sivuille vain kolme polvea sukutaulua. Ihailen aina niitä harrastajia jotka jaksavat kirjata kaiken suvun hevostensa sivuille - näitä näkee paljon suomenhevosilla. Itse en kuitenkaan siihen jaksa ryhtyä.

Sukuja tulee kuitenkin tongittua paljon ja omistan paljon arabeja, joilla on vanhoja nimiä ihan siinä kolmen polven sisälläkin. Joskus lähden myös ihan huvikseni kaivelemaan jonkun hevosen sukua pidemmälle ja ennen kuin huomaankaan, kello on jo vaikka mitä ja olen todella syvällä web archivessa.

Olen kuitenkin pohtinut, että erityisesti arabien kohdalla olisi kiva jos pidemmästä suvusta olisi jotain muutakin merkkiä sivuilla kuin vain se kolme polvea. Yksityisteni kanssa merkkaan isä- ja emälinjat hevonen hevoselta (esimerkki), mutta arabien kanssa olen nyt toistaiseksi päätynyt linkittämään vain sen ns kantahevosen (esimerkki). Linkit ja vanhat sivut ovat kivoja, ja tämä on yleensä hieman nopeampaa kuin alkaa kaivaa ja linkittää monta polvea hevosia. Tavoitteena olisi saada kaikille yli kolmepolvisille hevosille nämä merkinnät.

Pohdin kuitenkin siinä tonkiessani, että kaikille tämä vanhojen hevosten etsiminen ei ole niin tuttua. Minulle se alkaa olla jo oma harrastuksensa, ja mikä onkaan sen hienompaa kuin pitkän kaivamisen tuloksena todella löytyy se toimiva linkki! Ajattelinpa siis kirjoitella pitkästä aikaa blogiin ja kasata pienet ohjeet siitä, miten itse suoritan kadonneiden hevosten metsästystä.


Hevosen suvussa on siis rikkinäinen linkki? Ei hätää, salapoliisityöllä pääsee tuloksiin. Tarvitaan vain kärsivällisyyttä, seikkailuhenkeä, ja pari aputyökalua.


Ensimmäinen ja tärkein aputyökalu on Google.

Helpoimmillaan homma menee näin: Maalaan hevosen nimen sukutaulussa, painan hiiren oikeaa painiketta ja valitsen kohdan "Google-haku". Selain avaa googlehaun ja helpoimmillaan oikea linkki löytyy ihan pelkästään googlettamalla. Google saattaa myös löytää kyseisen hevosen VRL-sivun, ja linkki kuin linkki, joskus sekin on riittävä.

Aina ei kuitenkaan mene näin.

Jos nimi on jotain sellaista, kuten 2000-luvun alkupuolen White Angelit ja Black Boyt, ei pelkkä googlehaku aina riitä. Laittamalla hakutermin " -merkkien väliin, google hakee juuri tietyillä sanoilla. Siinä missä hakemalla sateinen iltapäivä saattaa google löytää wikipediasivun sateesta, "sateinen iltapäivä" löytää sivuja juuri tuolla termillä. Kokeilkaapa vaikka laittaa googleen Dahabu Smooth Criminal ja "Dahabu Smooth Criminal".

Yksi hyvä vinkki on myös googlen hakutulossivun työkalut. "Työkalut" -kohdan kaikki kielet -valikosta voi valita googlen näyttämään vain suomenkielisiä sivuja.


Toinen aputyökalu on VRL. Monesti hevosen VRL-sivun löytää googlettamalla, mutta joskus kannattaa heittää hevosen nimi myös VRL:n rekisterin hakuun. VRL:n kautta saattaa myös löytää hevosen uudet sivut, jos ne on sinne joskus päivitetty. Todella vanhoilta hevosilta sivujen osoite on toki täysin kadonnut myös rekisteristä.


Kolmas on tietenkin Web Archive. Vanhoja sivuja löytää archiven avulla todella paljon.

Jos osoite ei jostain syystä löydy archiven haulla suoraan, kannattaa kokeilla itse tallin sivuja. Jos vaikka tältä sivulta muokkaan hakukentästä pois "oriit/Fateh.htm", on tuloksena tämä sivu. Sieltä kun valitsee linkin "21 captures", pääsee kalenterimuotoiseen näkymään jossa näkyy kaikki ne kerrat kun sivu on tallennettu archiveen. Mitä vanhempi talli tai hevonen, sitä vanhempi vuosiluku kannattaa valita.

No entä jos tiedossa on tallin osoite ja tallin etusivu kyllä löytyy, mutta hevoslistausta ei? Ei hätää! Archivessa voi hakea myös kaikkia tietyltä osoitteelta löytyviä sivuja. Teen sen itse yleensä näin: Tällä sivulla poistan hakukentästä "oriit/Fateh.htm" ja laitan tilalle yleensä ä tai ö, sillä ne eivät tuota tuloksena sivuja. Tuloksena tuli tällainen sivu, ja siellä onkin linkki "Click here to search for all archived pages under http://geocities.com/shebjammin02/." Linkkiä painamalla löytyy kaikki kyseisestä osoitteesta tallennetut sivut, ja tietyn hevosen metsästys voi alkaa.


Mitäs sitten tehdään, jos linkkiä ei ole olemassa eikä googletuskaan auta? Silloin painetaan salapoliisin hattu syvemmälle päähän ja ryhdytään oikein kunnon kaivuutyöhön.

Vaikka googletus ei toisikaan hevosen sivuja valmiina tarjottimella, se tarjoaa yleensä paljon muita vinkkejä. Hevosen muut jälkeläiset ja muut sukulaiset auttavat usein eteenpäin. Muiden jälkeläisten sivuilta saattaa löytyä linkki, jota kokeilemalla web archivesta saattaa löytyä toimiva sivu.

Joskus vaaditaan vielä tiukempaa salapolisiitoimintaa. Selaan itse paljon tallien web archive -sivuja linkkien toivossa. Hevoslistat ja kasvattilistaukset ovat aina selaamisen arvoisia. Lisäksi ei kannata luovuttaa ensimmäisen toimimattoman linkin jälkeen, sillä on paljon hevosia jotka ovat vaihtaneet omistajaa kerran tai kaksi. Vaikka yhden tallin linkki ei löytäisi archivesta mitään, toisen tallin linkki saattaakin löytää.

 

Geocitiesin sivuja hakiessa kannattaa muistaa tietyt sivut, jotka tallensivat geocitiesin sivuja. Kannattaa siis joskus kokeilla muuttaa geocitiesin osoite muotoon oocities.org tai geocities.ws. Google toki löytää nämä versiot monesti, mutta kannattaa silti kokeilla.


Tässä hommassa jos jossain oppii, että sukutauluihin kannattaa merkitä myös ne toimimattomat linkit. Joku saattaa niiden avulla löytää jotain hyödyllistä. Jossain vaiheessa oli trendi jättää toimimaton linkki merkitsemättä jonkinlaisen "kadonnut" -merkinnän kera ja tein tätä itsekin. Nyt kun olen enemmän päässyt sisälle kadonneiden hevosten metsästykseen, olen alkanut jättää myös toimimattomat linkit näkyviin.

Ei kommentteja: