torstai 19. tammikuuta 2012

Kuvakitinää

Shonnan viimeisimmän blogitekstin innoittamana ajattelin itsekin kirjoitella vaihteeksi asia-aiheesta Qismatin blogissa.

Kuten Shonna kirjoitti, on rakennekuvien haalinta rantautunut myös arabipiireihin. Yhä useammin näkee hevosilla rakennekuvia ja yhä useammin ne ovat niitä samoja Amy Austinin kuvia. Osalla saattaa esiintyä Talaria Farmsin orin Afrikan Shahin tämä kuva, jolla myös usein niitä luokkia voitetaan. Tässä kohtaa varsin surkeana rakenteen arvostelussa ihmettelen itsekin, sillä kuvassa on varsin selkeästi nuori hevonen. Toisaalta ei pitäisi ihmetellä yhtään, sillä onhan se jo useasti todettu että tuomareiden rotutuntemuksessa on parantamisen varaa.

Itse inhoan yli kaiken rakennekuvakeskeistä harrastamista. Aikoinaan itsekin yritin haalia hevosilleni rakennekuvia ja kiersin näyttelyitä arvonimien perässä lähes veren maku suussa. Nyt olen kuitenkin täysin kyllästynyt kuluttamaan tunteja ajastani kuvien metsästykseen. Jos käykin niin hyvä tuuri että löytää farmin, jonka hevosilla on kunnollisia rakennekuvia niin eiköhän ne kuvat ole jo monella muullakin käytössä ja arvonimet anottuina. Siispä luovutin rakennekuvista haaveilunkin täysin.

Meidän arabit eivät juurikaan näyttelyitä kiertele, vaikka osalta se rakennekuva löytyykin. Taisi olla kesää kun ilmoittelin hevosia hieman ahkerammin näyttelyihin, mutta tällöin arabiluokkiin ei juurikaan ollut osallistujia ja ilmoittelin hevosiani lähinnä vain kannatuksen vuoksi. Selväähän se oli ettei meidän hevosten kuvilla menestystä tullut, mutta en sitä oikeastaan edes odottanut.

Tekstissään shonna mainitsi myös kyseenalaiset keinot, mikä on ikävä kyllä ongelma. Muistelisin joskus viime vuoden puolella jossain topikissa ilmenneen pohdintaa jonkin tallin kuvien luvallisuudesta, tällöin kyseessä olivat Amy Austinin kuvat. Ilmiönä varsin valitettava "koska tolla on luvat, on mullakin" ei taida koskaan poistua keskuudestamme.

(Tähän väliin voisin toisaalta kyseenalaistaa sen, mitä jotkut saattavat tehdä. Lähetetään farmeille mailia sivujen osoitteiden kera ja kysytään, onko tänne annettu lupaa. Itse en lupakyselyissäni anna sivujen osoitetta, eikä sitä ole tähän mennessä kukaan pyytänytkään. Kaiken lisäksi kysyn luvat eri sähköpostilla enkä nimimerkkiäni käyttäen, joten onko ihmekään ettei farmin omistaja tunnista...)


Nyt kun rakennekuvista on kitisty, voinkin kitistä hieman massakuvista. Harvinaisten kasvattajana massakuvat eivät juuri harmita, sillä joillekin roduille ei yksinkertaisesti löydy kuin tiettyjä kuvia. Arabien kanssa olen kuitenkin törmännyt siihen, että erityisesti Vikaruksen kuvat sekä tietyt Talaria Farmsin kuvat ovat täyttä massaa ja niitä löytyy joka toiselta hevoselta. Olen huomannut että samalla olen itse alkanut suhtautua hieman kielteisesti kyseisten paikkojen kuviin, mikä on harmi. Tavallaan en haluaisi kuvia käyttää niiden "massakuvien" aseman vuoksi, mutta toisaalta ei olisi kiva jättää hienoja kuvia käyttämättä.

Noh, sitä tämä touhu on ja sen kanssa on vain elettävä. Täytyy kyllä myöntää että pari päivää sitten iski epätoivo ja teki mieli pyyhkiä jokainen hevonen täysin kuvattomaksi, kun eräältä farmilta ilmoitettiin ettei heidän kuviaan enää saa käyttää. On sanomattakin selvää että kunnioitan heidän toivettaan ja poistin kuvat välittömästi, mutta tietty se harmittaa että yksi parhaimmista kuvalähteistä ei ole enää käytettävissä.

Ei kommentteja: