maanantai 2. maaliskuuta 2020

Talli täyteen tennesseewalkereita

Sirpa kyseli kuulumisia Ionicin kasvateista ja muista Ionicsukuisista hevosista. Meinasin ensin että en jaksa alkaa listata omistamiani hevosia, mutta jaksoinpa kuitenkin. Samalla muistin omistavani kaksi Ionicin tennesseewalkerkasvattia, jotka ovat jääneet pölyttymään jo lopettaneen Dalekin raunioihin. Tästä topikista sain pienen motivaatiopiikin ja tekaisin kyseisille walkereille sivut. Samalla jäin selaamaan että mitäs kaikkea muuta siellä raunioissa majaileekaan ja vastaus on varsinkin walkerien osalta, että vaikka mitä!

Tennesseewalker on hauska rotu. Varsinkin Tijuana Stablesin aikoina walker oli varmaankin suosituimpia askellajirotuja - asiaa toki auttaa se, että walkereille on helposti saatavilla paljon hienoja kuvia. Pieni salaisuus, itse en ole oikeastaan koskaan niin välittänyt walkereista, vaan olen enemmänkin saddlebredväkeä. Väittäisinpä kuitenkin saddlebredien kulta-ajan alkaneen vasta vuoden 2010 tienoilla Hawan myötä. Sitä ennen ja vielä jonkun aikaa sen aikana, tennesseewalker oli se juttu.

Walker oli siis "se juttu". Kasvatin näihin aikoihin itsekin lähinnä askellajirotuja, vaikka keräilin kyllä kaikenlaista muutakin. Niinpä walkereitakin tuli hankittua melkoinen lauma, olikohan jostakin Branwen Farmin tyhjennysmyynnistä peräti. Tässä vaiheessa omistin vielä huomattavasti enemmän walkereita kuin saddlebredejä. Vuosien kuluessa ja Wolf Creek Ranchin pystytyksen jälkeen walkerit jäivät unholaan, kun keskityin enemmän saddlebredeihin muiden rotujen lomassa.

Olen ainakin ajatuksissa yrittänyt innostua walkereista lukemattomia kertoja. Tykkään tosi paljon värikkäistä roduista ja väriwalkereille on miljoona kertaa helpompaa löytää kuvia kuin värisaddlebredeille. Homma on kuitenkin jatkuvasti jäänyt vain ajatuksen tasolle etenkin, kun oma mielenkiintoni tässä harrastuksessa on nojannut yhä enemmän ja enemmän muiden rotujen ja tallien puoleen.

Noh, nyt olen ainakin saanut kaivettua ison kasan walkereita naftaliinista. Nämä hevoset ovat jo ikivanhoja, mutta saavat koristaa ranchin laitumia kunnes saan aikaiseksi tehtyä niistä tarpeeksi varsoja ja kuopattua ne (eli varmaan seuraavat kymmenen vuotta).

Poikkeuksellisesti esittelen nämä hevoset tässä blogipostauksessa jo nyt. Ranchillahan on käynnissä ulkoasun vaihdos, joka ei ole edennyt yhtään minnekään. Nämä walkerit iskin kuitenkin heti uuteen ulkoasuun ja näytänpä samalla, miltä ranchin tulevat hevoslistaukset tulevat näyttämään. Siirryn kunnon erilliseen rotujaotteluun ihan omaa elämää helpottaakseni, sillä joidenkin rotujen hevosmäärä paisuu taivaisiin vaikka mitä tekisin.

Suurin osa hevosista on vanhoja Tijuana's ja BRN -kasvatteja. Mukana on myös pari Ayer Walkersin kasvattia. Suureksi harmiksi varsinkin BRN-hevosten suvut ovat kadonneet bittiavaruuteen, mutta päätin siitä huolimatta ottaa muutaman näistä sukunsa kadottaneista mukaan. Muutamia sukunsa kadottaneita lyhyempisukuisia pääsee suoraan kuoppaan, mahdollisesti rekisteröin ne vielä jos vaan jaksan. Ikävästi myös RDN-hevosia on hävinnyt melkoisesti, mutta Kerppa on sentään ollut ahkera rekisteröimään hevosiaan. Tässä kohtaa täytyy myös heittää iso kiitos Ionicin suuntaan, joiden tiedostoihin vanhat Tijuana Stablesin hevoset on arkistoitu!

2 kommenttia:

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Minä aion tulla kyselemään astutuksia ja tilausvarsoja noista, siellä on paljon arvokkaita sukuja, mitä katselin noita hevosiasi! Sukujen nimet eivät ehkä ole mitään ainutkertaisia, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, mutta monet ovat sellaisia, että ainakin Ionicin hevosilla ne nimet ovat siellä jossain kolmannen polven takana. Ne tosiaan ovat ikivanhoja ne nimet. Niin että kun tässä kerran tarjotaan mahdollisuutta saada niitä vanhoja nimiä lähelle sukuihin, niin pakkohan tilaisuus on käyttää.

Mitä tulee kadonneisiin sivuihin, kerppa.netin alla olleita sivuja on jäänyt talteen myös Archiveen todella hyvällä prosentilla. Se on kuitenkin vanha domain. Ja olet varmaan huomannut minun (noin ja noin) ylläpitämän listan walkerien sivuista. Tuo lista toimii lähinnä omana muistilistanani, ettei joka kerta tarvitse lähteä etsimään jotakuta kadonnutta hevosta alusta lähtien. Pitäisi ehkä keksiä jokin parempi tapa listata noita hevosia, mietinnässä on mutta saa nähdä milloin saan jotakin aikaiseksi.

TK kirjoitti...

Tervetuloa vaan, varsoja saa aina. :)

Kiitoksia tuosta linkistä, olen ollut siitä tietoinen mutta jotenkin en nyt tähän sukutaulujen päivityshommaan onnistunut sitä löytämään. Siellä näyttikin olevan noita mulle Branwenin kautta tulleita walkereita, joista osa saikin tässä rytäkässä uudet sivunsakin.