perjantai 16. heinäkuuta 2021

Ensimmäinen pitkäsukuinen mini!!

 Tätä saavutusta pitää juhlia otsikossakin oikein kahden huutomerkin verran: Rainmakeriin on vihdoin saatu ensimmäinen pitkäsukuinen mini! Kyseessä on neljän sukupolven minitamma Rainmaker Morningmist. Ponissa täyttyy samalla iskulla useampi tavoite: se on jatkaja morning-tammalinjalle, se on tallin ensimmäinen yli kolmepolvinen poni ja sen suku koostuu täysin omista kasvateista.

Poni tuli rakenneltua loppujen lopuksi aika vauhdilla, kun vain päätin että nyt se tapahtuu. Viime päivien aikana tuli luotua ponin isä vanhempineen sekä sen emä. Tykkään kyllä kovasti minien kanssa puuhailusta ja monesti käykin näin, että jossain vaiheessa innostun kunnolla ja tapahtuu paljon mutta seuraavaa aktiivisuuspätkää saakin odotella kuukausia.


Samalla voisin päivitellä minitallin kuulumisia ja kasata taas vähän tilastoa poneista. Ensi vuoden maaliskuussa minitallilla onkin juhlavuosi, kun perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Ehkä viimeistään siihen mennessä pitäisi miettiä vähän myyntivarsoja.


Kaiken kaikkiaan Rainmaker on hauska projekti. Aloitellessani tallia en olisi uskonut kuinka pitkälle sen kanssa pääsen sen harrastustavan kanssa, jonka tulin valinneeksi. Jossain vaiheessa siis päätin että näyttäisi tosi kivalta kun ponilistauksessa kaikilla poneilla on rakennekuva. 127 ponia myöhemmin, ponilistauksessa kaikilla poneilla on rakennekuva. Minien kanssa onneksi ei ole rakennekuvista pulaa! Vielä listaustapa ei ole kauheasti rajoittanut ponien kuvittamista, mutta voi olla että se piste tulee vielä vastaan.

Amerikanminihän on värifriikin unelma, sillä rodulla kaikki värit ovat sallittuja ja erikoisvärejä esiintyy ihan oikeastikin paljon. Olen joskus aiemminkin sanonut, että minien kohdalla perusväristen ponien kuvittaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin vaikka kirjavan tai hopean. Tähän palaan vielä hieman myöhemmin, kun on aika käsitellä tallin ponien väritilastoa.

Rakennekuvallisuuden vuoksi mineillä on tavoitteena kantakirja. Poneja onkin kirjattu huima määrä ja iso kiitos siitä kuuluu Ponikantakirjan väelle ja runsaasti pidetyille kantakirjakelvottomien tilaisuuksille! Näyttelytoiminta on melko hiljaista ja varsinkin mineille luokkia on vaikea löytää, joten kelvottomien kirjaustilaisuudet ovat lyhentäneet omaa kirjattavien listaa huimasti. Pitäisi kyllä itse alkaa järjestää näyttelyitä...

Tein excel-taulukon alunperin kantakirjaamisen helpottamiseksi ja myöhemmin lisäsin siihen oman sivun ponien väreille. Niinpä näiden tilastojen esiin kaivaminen on helppoa. Näytänpä tässä ihan kuvalla, miltä kantakirjattavien taulukko näyttää:

Taulukosta löytyy siis järjestyksessä nimi, rotu, sukupuoli, suvun pituus, rasti ruutuun jos ponilla on irto tai mva -serti, rasti ruutuun jos kelpoisuus tulee vanhemmilta tai merkintä kumpi vanhempi on kirjattu, kirjatun palkinto ja vielä nopean selauksen helpottamiseksi merkintä kirjaamattomasta kantakirjakelpoisesta. Palkintosarakkeeseen kirjaan myös, jos poni on käynyt tarjolla mutta ei ole saanut palkintoa.


Sitten ihan tilastolistaa. Aloitetaan pienemmästä kasvatusrodusta eli amerikanshetlanninponeista.

Poneja: 11

Joista oreja.tammoja: 4.7

Joista kantakirjattuja: 9

 

Amerikanshettis on tosiaan pieni kasvatusrotu, jonka edistystä on hidastanut kuvien vaikea saatavuus. Shettisten osalta kasvatustyö matelee vielä ensimmäisessä polvessa ja ainoastaan oma laiskuuteni on estänyt tekemästä ensimmäistä kaksipolvista, sillä materiaalia kyllä olisi. Pitää tsempata! Shettiksiä yhdistää hurja määrä kantakirjattuja ponilaumaan nähden ja kirjaamattomistakin yksi on kantakirjakelpoinen.

 

 

Ja sitten amerikanminit:

Poneja: 116

Joista oreja.tammoja: 47.69

Joista kantakirjattuja: 54

Evm: 22.32

1p: 16.27

2p: 5.8

3p: 4.1

4p: 0.1

Suvullisia yhteensä: 62

Suvullisista omia kasvatteja: 35


Tämä oli ihan mielenkiintoinen tilasto. Evm-poneja on tietysti eniten, sillä amh on harvinainen rotu ja leikin pitkään näiden kanssa käytännössä yksin. Nykyään minikasvattajia on muutamia muitakin, mikä näkyykin suvullisten osalta siinä että muiden kasvatteja oli oikeastaan enemmän kuin olisin osannut odottaa! Suurin osa suvullisista muiden kasvateista on toki yksipolvisia, joukossa on vain kolme kaksipolvista eikä yhtään siitä pidemmälle.

Sukupuolijakaumat ovat pysyneet varsin hyvin aisoissa ja tammoja on enemmän kuin oreja. Tämä toki heittää vähän noissa pidempisukuisissa, mutta lisättäköön tähän että vielä viikko sitten kolmepolvisia oli tallissa vain yksi ainoa ori. Tammoja on siis tulossa!

Kantakirjattujen määrä minien kohdalla on huomattavasti pienempi kuin shettisten. Aiemmin kehuin ahkerasti käyttämääni Ponikantakirjan kelvottomien kirjaustilaisuuksia, mutta nihiin on tullut lätkittyä myös Feadanin poneja eli kaikki paikat eivät ole menneet mineille. Näyttelykato näkyy myös, sillä minien osalta kirjaamattomia kelpoisia on vain kolme kappaletta.



Mutta sitten niihin väreihin! Listaan yksinkertaisesti väri kerrallaan moneltako ponilta se löytyy. Monelta ponilta löytyy montaa eri väriä ja pitääkin lopuksi katsoa, millä ponilla on pisin litania värin kohdalla.

 

Ensin amerikanshettikset:

Musta: 4

Rautias: 1

Ruunikko: 6


Hopea: 2

Päistärikkö: 1

Tobiano: 5

Sabino:1


Ja sitten minit:

Musta: 34

Rautias: 34

Ruunikko: 48

Kimo: 3

 

Hopea: 13

Voikko: 12

Ruunivoikko: 16

Mustanvoikko: 5

Tuplavoikko: 5

Päistärikkö: 3

Hallakko: 1

Tobiano: 42

Sabino: 1

Overo:  3

Tovero: 1

Appaloosakirjavuudet: 7

Splash: 2

 

Mielenkiintoista jakaumaa! Pohjaväreistä ruunikko on eniten edustettuna, rautias ja musta jakavat kakkossijan. Kimoa löytyy vain kolmelta ja kimo tuntuukin ihan yleisesti olevan mineillä aika vähän edustettuna.

Muissa erikoisväreissä voikkoa löytyy tallista paljon, eniten ruunikkopohjaisena. Hopeaa on kertynyt myös ihan kivasti, päistärikköä vähän (kuten tuntuu reaalimaailmassakin olevan) ja toistaiseksi vain yksi hallakko.

Kirjavuuksissa tobianon johto ei yllätä. En ole tutustunut reaalimaailman osalta tarkemmin kirjavuuskuvioihin eivätkä viime aikoina virtuaalipuolella käydyt sabino-splash-w -keskustelut ole sivunneet minejä, joten en tiedä mitä kaikkea ja missä määrin mineillä oikeasti esiintyy. Kirjavuudet olen merkannut lähinnä sen mukaan, miksi kyseisen irl-ponin väri on merkitty. Siellähän voi olla siis melkein mitä vain.

Appaloosakirjavuudet löin nyt samaan läjään, mutta siellä on leopardia ja blanketia ja snowcapia.


Pisimmän värimerkinnän voittopallin jakavat hopeanruunivoikot tobianot Rust Meadow's Forgotten One ja Rainmaker Hidden Memories. Kunniamaininnan saa hopeanruunikko appaloosa Firebranch Casandra ja erityismaininnan rautiaankimo tobiano Winternight's Enchantment, joka oli se ensimmäinen "hui onpas tällä väriä" -poni.

2 kommenttia:

Pölhö kirjoitti...

Kiitos tästä, nyt miekin haluan minin :""D Joskus vuonna nakki ja keppihän miulla oli yksi siun kasvatti, ja nyt kuumottelen vähän jo uutta.

Pitkää ikää Rainmakerille! Se on ollut miun linkkipalkissa jo vuosia, käyn smyygailemassa aina silloin tällöin ihania kiiltokuvaminejä <3

TK kirjoitti...

Ole hyvä vaan! Minit on aivan mahtavia, ne on niin pieniä että ne mahtuu vaikka minne mutta toisaalta niin värikkäitä etteivät huku heinikkoon. Ja niitähän mahtuu aina useampia siinä missä samaan tilaan menee vain yksi iso hevonen! T. oma lehmä ojassa ja minikasvattajia tarvittais lisää. :'D

Rainmaker ja kiiltokuvaminit kiittää!