sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Katsaus pitkäsukuisten arabiorien isälinjoihin, osa 2

 Toinen osa pitkäsukuisten arabiorien isälinjoja! Edellisessä postauksessa käsiteltiin orit, jotka löytyvät useamman kuin yhden hevosen isälinjalta. Nyt päästään käsiksi niihin hevosiin, joita löytyy vain yhden hevosen isälinjalta. Tällaisia oreja löytyy tämän postauksen kirjoitushetkellä 15 kappaletta, joten aloitetaanpa heti.


Prince of Sunday

Tämä ori löytyy pitkäsukuisen westernori Azraff Yunisin isälinjan päästä. Rafi on Qismatin alkuaikojen hevosia ja yksi niistä, jotka ovat olleet "aina" olemassa. Aikanaan laatisvalmiina ostettu ori oli itse asiassa ilmoitettu WRJ:n laatikseen ennen VRL:n painumista piparitauolle. Kyllä jäi harmittamaan ettei ori saanut tulosta! Hauskana faktana orista muuten se, että yhdessä vaiheessa menin jatkuvasti sekaisin siitä onko Rafi Ionicin kasvatteja vai ei, sen nimi kun on hyvinkin sen tyylinen mitä Ionicin kasvateilla.

Orin suvusta taas hieman. Isä Dahabu Shetan on yksi niitä joita ihailin kovasti sen eläessä ja muutenkin olin aina suuri Isilmen hevosten fani. Emän puolen suvusta löytyy meillä asunut LA's Violet Amy - yksi niistä tähän mennessä harvinaisista hevosista, jotka ovat päätyneet kuoppaan.

Dahabu Shetan - Dahabu Salute - Karneval - Prince of SundayRodlease Dancing Gold - expage

No nyt ollaan pitkällä historiassa - ihka aito expage-hevonen! Googlettelin vähän koska alussa linkki ei näyttänyt toimivan ja tässä pari hauskaa faktaa: olemassa on näemmä ollut myös saman niminen virtuaaliwelsh ja nimi on napattu ruotsalaiselta IRL new forest orilta. Lisägooglettelu osoitti orin vaihtaneen omistajaa ja myös vanhempia. Expagesivuiltakin löytyvä jälkeläisiin merkattu Metsälän Alibaba osoittaa kyseessä olevan sama hevonen. Ylemmäs on linkattu molemmat sivut. Pari muutakin jälkeläistä jättänyt ori esiintyy kuitenkin suvuissa lähinnä SFM Arabiansissa asustaneen Metsälän Alibaban kautta.

Badi Nasri Gza on se ori, jonka isälinjalta tämä löytyy. En edes muista mistä Badi Nasri meille tuli, mutta se on hienosta suvusta huolimatta jäänyt varsin vähäiselle huomiolle. Hauskana faktana muuten, vasta uuden VRL:n myötä huomasin että ori on kantakirjattukin! Tämän shonnan omistaman Ghazi Arabiansin kasvatin suvussa on vanhoja nimiä, joita harvemmin nykysuvuissa näkyy.

Wahim Naar G - Tuohimäen el Shaklan - Metsälän Alibaba - Rodlease Dancing GoldGeyzir

Geyzir on jossain määrin kuuluisan Hepohullun Unelmatallin hevosia. Kovin paljoa en muista tätä hevosta suvuissa nähneeni. Bahir Gza oli muistaakseni Alegren aarteita ja melko huonolle käytölle jäänyt tämäkin. Hieman asiasta poiketen mutta tulipahan tässä web archivessa surffaillessa ratkaistua yksi tätä oria koskenut arvoitus eli sen emänisä Lameh Nadir G. Pitkään olen ihmetellyt kun ei kyseisestä hevosesta löydy mitään ja eipä ihme, kun nimi on jostain syystä emän sivuilla merkattu "väärin". Galeel Lameh Nadir tuotti kummasti tulosta.

Galeel Basil - Goldhoof's Bashir - Goldhoof's Ibuzal - Vuorileijonan Frodo - GeyzirSunflower's Al Sheik

Tässä on ori, jota olen tottunut ehkä enemmän katselemaan tammojen suvussa (Blackromancen ii.). Mutta löytyypähän tämäkin ori sentään isälinjalta ja sen päässä on Gyaos The First Man. Tässä on muuten taas "en edes muista mistä tämäkin tuli talliin" -osaston ori, mutta onneksi tuli! Suku on hieno ja loogisesti tämäkin ori on siis jäänyt melko vähälle käytölle. Isänä First Manilla on Magnum Arabiansin kasvatti - niitä ei muuten usein näy! Hassua, pidin itse nimittäin Magnumia varsin isona nimenä sen toimiessa. Jotenkin MA- ja Magnum's -arabit tuntuvat suvuissa silti melko harvinaisilta. Asiaa tuskin auttaa se, ettei kyseisten hevosten sivuja löydä archive, mutta onneksi ne ovat melko hyvin rekisteröityjä.

Emerald MA - SFM Gazal Sheiktah - Acaria al Sheikh - Sunflower's Al SheikMashuk

Tämä ori menee tavallaan sinne harrastukseni alkupäähän, sillä seurasin sen poikaa Pilgrimiä ihan livenä. Itse asiassa kaikkien aikojen ensimmäinen arabini oli yksityisenä Pilgrimin kotitallilla, josta se jatkoi matkaansa kyseisen tallin lopetettua. Aibasar Arabians oli siihen aikaan yksi niitä mielestäni hienoja talleja ja varmasti yksi niistä, jotka saivat minut perustamaan Ravenwoodin. Olipa minulla yksi Aibasar's -kasvattikin. Varsinaista nostalgialinjaa tämä siis. Hevonenhan on siis Maher al Qismat joka on ihan tallin alkuaikojen kasvatteja.

Maarouf Gza - Amal's Macchiato - Bijon al Magnol - Pilgrim - MashukAtticus

Nyt päästiin tämän listan ensimmäiseen ulkomaiseen oriin. Näitä ei tosiaan paljoa löydy. Atticus oli ison Blackthorn Hills Farmin kantaoreja ja tuttuun jenkkityyliin aidolla suvulla. En nyt enää muista mikä oli syynä Nile Hanif al Qismatin isävalintaan, mutta isälinja se ei ainakaan ollut. En salaile sitä että en pahemmin välitä jenkkiharrastajien hevosista suvuissa ja pitäisikin varmaan joskus kirjoittaa aiheesta ihan oma postauksensa.

KH Nile Ghazwan - Nile Jawdah al Rayad - BT Budzislaw - AtticusPembroke

Listan toinen ulkomainen ori, mutta tästä on tavallaan hauskat muistikuvatkin. Joskus vuosikausia sitten ht.netin aikoina muistaakseni HM tarjosi muutamaa ulkomaista oria jalostukseen hänen kauttaan suomalaisille harrastajille. Jos en ihan omiani muista niin Pembroke oli sillä listalla, mutta joka tapauksessa listalla oli kyseisen orin omistajan muitakin oreja. Siihen aikaan en tainnut vielä touhuta arabien kanssa niin paljoa, mutta kyseisen listan avulla syntyi saddlebredtamma Patches TD. Pembroken hain ihan tarkoituksella sukuun juurikin näiden mukavien muistikuvien vuoksi ja Pharaoh al Qismat onkin viime vuoden kasvatteja.

Thaz Pharon - Fanya Poznan - Poznan Wid - PembrokeKashmir's Eminence

Kashmir's on minulle tuttu kasvattajanimi lähinnä Dahabussa vaikuttaneen orin Kashmir's Hoax kautta ja niin käy tässäkin tapauksessa. Kashmir's Eminence on Hoaxin isä ja jonkun aikaa luulin sen olevan evm - tuohon aikaan ei ollut täysin tavatonta että evm-tuonti oli kasvattajanimellinen ja joskus jopa evm-sukulaisilla saattoi olla tallin kasvattajanimi. Sariyah al Qismatin isä valikoituikin sukunsa vuoksi, mutta ei erityisesti isälinjan loppupään vuoksi vaan siellä olevien Farrin hevosten vuoksi.

Elgwir Saracen - Flammarion - Trojan D - Kashmir's Hoax - Kashmir's EminenceJa koska tämä lista on pitkä, katkaisen sen tähän. Jäljellä on vielä toiset kahdeksan oria, jotka esitellään postaussarjan osassa kolme.

3 kommenttia:

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Aivan pakko tulla taas kommentoimaan!
Prince of Sunday on meillä tuttu nimi myös, juurikin Dahabu Shetanin, sen poikien, pojanpoikien jne kautta. Pääsyy siihen taitaa olla vanha osto-ori Chaths al Nathifa, tosin tällä hetkellä meillä on vain yksi elossa oleva, sivullinen ori, jonka isälinjasta tämä löytyy. Muistelisin että meillä oli jokin toinenkin linja tästä, mutta tällä hetkellä asioissa on aukkoja kun vanhoja hevosia on lopetettu ja uusille kasvateille ei ole sivuja saatu aikaiseksi. Mutta MITEN lähellä tuo Prince of Sunday on Azraff Yunisin suvussa! Meillä nuo sukujen pituudet alkaa olla sitä että Dahabu Shetaniakaan ei näy enää 5 polven sukutaulussa...

Toinen erityisen kiintoisa on tuo Rodlease Dancing Gold. Nevöhööd vaikka Metsälän Alibaba on kyllä hyvin tuttu nimi. Ja vai että oli samanniminen welsh-ori ja IRL-nf-ori? Voi noita virtuaalimaailman alkuvuosia...

Kolmas mikä piti kaivaa on tuo Mashuk, niin tuttu nimi se ja poikansa Pilgrim. Ja onhan meilläkin sen orilinja nykyään. Joskus vuonna 2004 Gin nimittäin osti Bijon Al Magnolin pojan Umayr Al Magnolin. Se ei eläissään jättänyt orilinjaa tai oikeastaan yhtään mitään, sen ainoa arabivarsa myytiin pois (vitsi mikä aivopieru ollut sekin), mutta onneksi on takautuva mahdollisuus käyttää pakastetta! Niinpä meillä on tällä hetkellä kaksi Umayrin varsaa, ori ja tamma.

Sen sijaan Sunflower's Al Sheikistä ei meillä näyttäisi olevan orilinjaa, vaikka se kyllä aivan joidenkin pitkäsukuisten suvuissa esiintyykin. Onpahan vain sekin niin pitkällä, ettei se yleensä sukutaulussa enää näy.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Paitsi että löytyyhän meiltä tuo Azraff Yunis itsekin suvuista, meillä on sen tyttärenpojanpoika Shado Ryuu (i. FAE Zad El Rakeb, ie. Karida Yahma al Qismat, iei. Azraff Yunis).

TK kirjoitti...

Jotain etua siinäkin että hevoset on vaan koristeena eivätkä kuole, eikä kasvatus etene, nimittäin vanhat hevoset pysyy suvuissa lähellä. :'D

Rodlease Dancing Gold oli minullekin ihan uusi nimi, vaikka kyllähän nyt Metsälän Alibaban on nähnyt monta kertaa. Silläkin tämä on ollut tosi mielenkiintoinen projekti, että sukuihin ja vanhoihin hevosiin on päässyt tutustumaan ihan eri lailla. Aika useinhan "legendaariset virtuaalihevoset" ovat olleet evm-hevosia, mutta paljon niissä on ollut suvullisiakin ja silti niiden oma suku on saattanut jäädä vähemmälle huomiolle.

Virtuaalimaailman ihanuus on kyllä se, että sukulinjat eivät ole niin lopullisesti menetettyjä kuin IRL. Monia linjoja saa vielä henkiin, jos vaan löytää käsiinsä sopivan hevosen, oli se sitten kuollut tai ei.